Is financial lease voordelig?

Wanneer je als zelfstandig ondernemer een auto wilt aanschaffen zonder deze in een keer te willen betalen kun je gebruik maken van financial lease. Je bent direct eigenaar van de auto. De belastingdienst ziet de aanschaf van een auto als een investering wanneer je dit doet met financial lease waardoor je veel fiscale voordelen hebt. Een hiervan is dat de rente volledig aftrekbaar is. 

Wat voor verschillende leasevormen zijn er? 

Je zou als ondernemer een auto nodig kunnen hebben om je werkzaamheden te kunnen verrichtten, maar niet iedere ondernemer wil in een keer een auto helemaal afbetalen. Elke maand moet er voldoende geld beschikbaar zijn, daarom raden we aan goed te factureren met freelance factoring. Leasen is dan een van de interessantste optie. 

Financial lease 

Je bent hierbij direct de economische eigenaar, waardoor je gelijk een auto kan afschrijven en je gebruik kan maken van de fiscale voordelen. Je koop dus een auto die je in de toekomst kan afbetalen. 

Operational lease 

Dit is een lease vorm waarbij je betaalt om je auto te gebruiken. Je bent dus niet in bezit van de auto. Vooraf stel je een contract op met hoe lang je de auto te gebruiken krijgt en je levert deze weer in aan het eind van de afgesproken termijn. 

Short lease 

Bij deze vorm leen je voor een kortere tijd een auto voor je onderneming. Dit kan handig zijn als je niet lang aan een contract vast wilt zitten. Je komt hierbij alleen niet in aanmerking voor fiscale voordelen en je maandelijks bedrag is velen malen hoger. 

Waarom is financial lease interessant voor zzp’ers 

Financial lease heeft meerdere voordelen voor zzp’ers. De belastingdienst ziet een bedrijfsmiddel met financial lease namelijk als een investering. Hierdoor krijg je allemaal fiscale voordelen zoals: afschrijving en btw-teruggaaf. Er zijn ook bedrijven zoals Jex die deze fiscale voordelen voor je regelen zodat je niet zelf onderzoek hoeft te doen. 

De voordelen van financial lease staan hieronder op een rijtje: 

  • Je bent direct eigenaar van je gekochte bedrijfsmiddel. Dus je mag het houden aan het einde van de leaseperiode. 
  • Je kan gebruik maken van fiscale voordelen voor je onderneming. 
  • Je betaalt in termijnen, waardoor je niet in een keer geld kwijt bent uit je onderneming. 
  • Je kiest zelf de looptijd en hoeveel je per maand aflost